Amatörler için Webmaster Rehberi


  Bu yazıda ilginç veya yenilikçi bir şeyler beklemeyin. Bu yazıyı amatör webmasterların bilinçlenmesi için yazıyorum. Bunun yanında,eğer amatör değilseniz bu yazıyı okumanız zaman kaybından başka bir şey olmayacaktır.

  Yazımda yapmamanız gereken 3 şeyi listeleyeceğim. Eğer amatör bir site kurmak istiyorsanız ve pek kod bilginiz yoksa, bunlara kesinlikle uymanızı öneriyorum.


  Yapmamanız Gerekenler

 1-tr.gg site açmak
 Yapmamanız gerekenlerin başında kesinlikle tr.gg site açmak var. TR.GG uzentılı siteler olduğu için "trgg site" denilen bu sitemsi dandik oluşumlar, bedava-sitem.com adresindeki vasat bir sistem tarafından sağlanıyor. Eğer ücretsiz site oluşturucu sistemlere kaydolacaksanız, ilk bakmanız gereken şey, bu hizmeti sunan sitenin, kendi sunduğu tasarımlara benzeyip benzemediği. Demek istediğim, bedava-sitem.com, herhangi bir tr.gg siteye benziyor mu? Tabiki benzemiyor. Düzgün bir firmanın/şirketin hatta sitenin ilk kuralı şudur: Eat Your Own Dogfood. Pek çok büyük şirketin felsefe edindiği bu önemli sözün anlamı "kendi köpek mamanı ye" gibi bir şey. Yani sen de, kullanıcılara sunduğun şeyi kullan. Özellikle API geliştiren ve sunan oluşumlar için çok önemlidir. Google resmi blogunun, googleın kendi blog hizmeti olan blogger ile hazırlanması da bu felsefeye dayanır. Eğer gerçekten iyi bir "üzretsiz site oluşturucu" bulmak istiyorsanız, weebly adlı sistemi kesinlikle denemenizi tavsiye ederim. Son olarak tr gg sitelerin iğrenç bir tasarımı olduğunu da belirtmek isterim.


2-Sırf hazır kod kullanmak

  Yine özellikle tr gg site sahiplerinin çok düştüğü hatalardan biridir bu. Siteyi açarlar, içine tv kodu, yayın akışı kodu, radyo kodu, e hadi bi de iletişim sayfası koyup bitirirler. İnternette yüzlerce farklı sayfada bulunan şeyleri sitenizde toplamanız ne ziyaretçi kazandırır, ne de sitenizin aramalarda yükselmesini sağlar. Sitenizde kendi oluşturduğunuz, başka hiç bir yerde bulunmayan yazılar, sayfalar olmadıkça, siteniz sadece çöptür. Bu nedenle mümkünse site açmak için site açıp, interneti çöplüğe dönüştürmeyin. İlla bir şeyler yapmak istiyorsanız ama aklınıza orijinal bir şey gelmiyorsa, blogger üzerinden web günlüğü veya kişisel blog oluşturun. Kendi hikayenizi dünyaya duyurun. Fikirlerinizi belirtin. Hazır kodlar doğru yerden bulunursa çok işinize yarayabilir. Ama tüm içeriğiniz hazır kodlardan oluşmamalı.



3-Üyelik için çırpınmak

 Kendi ücretsiz sitenizi kurup deneyim kazanmaya çalıştığınız o ilk birkaç gün geçtikten sonra, sitenize üyelik eklemeye çalışacağınızı biliyorum.  Ancak gerçek bir üyelik sistemi, html veya javascript ile oluşturulamaz. Çok ararsınız, oldu sanarsınız, ama olmaz. Bana inanın. Eğer çok iyi derecede kod bilgisi edinmeden üyelik sistemi kurmak istiyorsanız ücretsiz hosting ve hazır php scriptlerden yararlanabilirsiniz. Eğer bunları da beceremeyecekseniz, ücretsiz bir forum oluşturun. Bu tür forumlara da genelde en parlak dönemlerinde 100 kişi katılır. Bir süre sonra da kimse kalmaz forumda. O yüzden forum kuracaksanız bile online oyunlar ile ilgili kurun ki uzun süre ilgi görsün. Eğer forum da istemiyorsanız, bu işin peşini bırakın. Üyelik için Çırpınmayın.




Sonraki

Şunlar da ilginizi çekebilir:

Ara

Reklam