Neden Herkes HTML ve CSS ile Kodlama Öğrenmeli


  HTML gerçek anlamda internetin gücünün kaynağı. Bir internet tarayıcısında gördüğünüz her şeyin temelinde yatan teknoloji. Yani basit web sayfalarından karmaşık web uygulamalarına ve servislere kadar hepsi HTML ile ekranda hayat buluyor(ve CSS ile Javascript gibi diğer teknolojilerin yardımıyla).

  Ama ortada HTML ve CSS öğrenmek için pek çok başka sebep de var. Doğrudan kodlamayla veya tasarımla ilgilenmiyorsanız bile.

İşte neden herkes az çok da olsa HTML ve CSS öğrenmeli sorusuna bazı cevaplar:



Bir yerden başlamak lazım

  Yarının dünyasında kendinize bir yer edinmek istiyorsanız, programlama veya kodlama bilmek zorundasınız. Bilinen en kolay ve en işe yarar kodlama dili de HTML(bu arada html bir programlama dili değildir. Html ile bir evin iskeletini kodlarsınız. evdeki ışıkların ne zaman söneceği, evin kapısının ne yöne açılacağını programlamayla belirlersiniz).

  Az bir vakit ayırabilecekseniz bile, bir iki haftada html öğrenebilirsiniz. Css'in temellerini öğrenmek ise sadece temel ingilizce kelimelere(color, position, content gibi) ne kadar aşina olduğunuza bağlı olarak bir gün veya bir hafta alabilir.  Diğer kodlama dilleri, bilhassa programlama dillerinin öğrenilmesi ise aylar sürer. Bu nedenle basit, hızlı, ve kullanışlı bir başlangıç yapmak için HTML ve CSS ile başlamak atabileceğiniz en doğru adım olabilir.


Eşsiz bir deneyim

  Kodlama, satranca, resim çizmeye, bilgisayar oyunu veya basketbol oynamaya benzemez. Kodlamanın başka hiçbir aktivitede tecrübe edemeyeceğiniz ufuk açıcı, eğlendirici, geliştirici ve bağımlılık yapıcı bir hazzı vardır. (Bu, programlama dilleri için daha da geçerli. hatta bir kodlama dilinin kapsamı ne kadar genişse o kadar daha eğlenceli oluyor diyebiliriz. HTML5 in HTML4den daha eğlenceli olması gibi.)




Geliştirici Seçeneklerini Kullanma Yeteneği

  Eğer bir bilgisayardan giriyorsanız, şu an bu sayfada F12 kısayolunu kullanarak Geliştirici Seçenekleri aracını açabilirsiniz. Bu araç sayesinde herhangi bir sitenin html, css, javascript kodlamalarına dilediğiniz şekilde müdahale edebilirsiniz. Birkaç örnek verelim:


  • Artık web sayfalarında içeriğin önünde durup görmenizi veya içeriğe tıklamanızı engelleyen gölgeleri, pencereleri, uyarıları iki tıklamayla kaldırabileceksiniz.
  • Beğendiğiniz sağ tıklayınca kaydet seçeneği çıkmayan resimleri kaydedebileceksiniz.
  • Sitedeki bir sayfada sizi rahatsız eden veya bir şeyleri kaplayan reklamları anında yok edebileceksiniz.
  • Doldurmanızın 20 dakika sürdüğü bir formu gönderirken sayfanın yeniden yüklenip yazdığınız her şeyin gitmesini istemiyorsanız formun "Gönder" tuşunun yeni bir sekme açmasını sağlayabileceksiniz.
  • Sitenin sizi takip etmek için bilgisayarınızda bıraktığı çerezleri inceleyip kaldırabileceksiniz(bunun için birazcık Javascript bilmek gerekebilir).
  • Sayfadaki metinleri photoshop'a gerek kalmadan değiştirip sahte ekran görüntüleriyle arkadaşlarınızı kandırabileceksiniz(ben değil de kuzenim yapmıştı.)



Beyninizin Gelişip Seviye Atlaması

  Kodlamaya başladığınız günden itibaren beyniniz hızla değişir ve düşünme, bir şeylerin farkına varma, yeni fikirler yaratma yeteneğiniz yakın çevreniz tarafından kolaylıkla fark edilebilecek oranda gelişir. Programlamaya başlamadan önce yukarıdaki gibi bir cümle kurmak isteseydim muhtemelen şuna benzerdi: Kodlamaya başlayınca beyniniz hızla gelişir ve düşünme, farkına varma yeteneğiniz gelişir ve çevreniz tarafından fark edilebilecek şekilde gelişir. Anlatabildim mi?


  • Kodlama(ancak ağırlıklı olarak programlama) analitik düşünme kabiliyetinizi, mantığınızı ve problem çözme yeteneğinizi bileyerek kusursuzlaştırır.
  • Kodlama, sürekli yoğun beyin egzersizi yapmanızı sağlayarak düşünme ve karar verme hızınızı arttırır.
  • Kodlama, sadece en muhtemel sonucu değil, tüm sonuçları göz önünde bulundurmayı öğretir. İnsanların ne kadar deli olabildiklerini ve aslında beklenen sonuç diye bir şeyin var olmadığını fark etmenizi sağlar.
  • Eğer derinlere inecek kadar programlamayla uğraşırsanız, dünya ve diğer her şey hakkında eşsiz bir bilgi birikimine sahip olur, evrene dair matematiksel ve felsefi bakış açıları kazanırsınız. Doğum günü problemi, hesaplanabilirlik kuramının sonlanma problemi veya Gödel'in eksiklik teoremi gibi...


  Steve Jobs'ın 1995 yılında verdiği bir röportajda söylediği gibi: "Herkes bir bilgisayarı programlamayı öğrenmeli, çünkü kodlama size düşünmeyi de öğretiyor."


Peki nasıl öğrenirim?

  HTML ve CSS öğrenmek için, (özellikle HTML5 ve CSS3 öğrenmek için) internette pek çok kaynak var. Elbette "doğru kaynak"ı bulmak o kadar da kolay değil. Bir youtube kanalında verilen HTML kod dersleri o kadar da doğru olmayabilir. Doğru ve en kolay yolla html öğrenmek istiyorsanız, Kod Dostu'nun yayınladığı html kod derslerine bakmanızda fayda var. Hatta doğrudan işe koyulmak istiyorsanız ilk kod dersi için şu linke tıklayabilirsiniz:






Sonraki

2 yorum:

Nerdy dedi ki...

3-4 sene evvel platformunuzla bu alanda bir şeyler öğrenmeye, en basitinden başkasının yazdığı HTML kodlarını düzenlemeye başlamıştım. Bugün geçimimi bu işten kazanıyorum. (Teşekkür ederim, gerçekten) Umarım motivasyonunuzu kaybetmez, insanlara bir şeyler öğretmek için çalışmaya devam edersiniz.

Hasanca dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Yorum Yap

Yorumlar

Şunlar da ilginizi çekebilir:

Ara

Reklam