Reklam Körlüğü Nedir? Neler Yapılabilir?


 Reklam körlüğü, özellikle televizyon kanallarında uygulanan genel reklam mantığının, insanlar üzerindeki doğal sonucudur. Pek çok ziyaretçi, girdikleri sitedeki reklamlara bakmaz bile. Bu yazıda, reklam körlüğünü azaltmaya yönelik bazı öneriler bulacaksınız.

 Dünya çapındaki reklamların tıklanma oranı, %1.5'dan az. Hatta çoğu webmaster, sitesindeki tıklanma oranının 1000'de 1'lerde olduğunu dile getirir. Peki reklamlara tıklayan bu kesim, çoğunlukla reklamların neresine tıklıyor dersiniz?



 Yanda gördüğünüz bu şey, heatmap yöntemiyle belirlenen ve kullanıcıların nereleri gördüğünü/nerelere tıkladıklarını ortaya çıkaran bir örnek. Bu örnekte, koddostu.com'da, yayınların hemen sağında duran reklam alanını görüyorsunuz.

 Hemen farkedebileceğiniz gibi, kullanıcılar çoğu zaman reklamın sadece sol kenarını görüyor veya tıklamalarını sadece bu bölgede gerçekleştiriyor. Sizce buradan hareketle, "yayınla ilgilenen kişilerin genelde reklamlara kazara tıkladığını" söyleyebilir miyiz?


  İster reklamlara kazara tıklansın, ister bilinçli, bir reklam alanı yayınlara ne kadar yakınsa, o kadar çok tıklanır. Yayın içlerindeki reklamların çok daha fazla tıklanmasını da buna örnek gösterebiliriz.

 O halde:

İpucu: Reklamlar yayınlara mümkün olduğunca yakın durmalı.

 Gelin sorunun ilk ortaya çıktığı zamanlara gidelim: televizyon! Televizyon, reklamveren uyuşturucusudur.Reklamverenler televizyona reklam vermeye bayılır, çünkü geniş kitlelere seslenirler. Televizyon reklamlarını kullandığı sürece reklamverenler mutludur. Ancak televizyon reklamları, reklamcılığı içten içe zehirler. Reklamları istenilmeyecek, sinir olunacak ve algı tarafından bile reddedilecek hale getiren, televizyondan başka bir şey değildir! Bir düşünün, karşınıza çok avantajlı fırsatların ve kampanyaların gelmesi ihtimalini neden görmezden geliyor olabilirsiniz? Bir reklamın sizden götürdüğü nedir? Cevap "vakit". Televizyondaki reklamlar, kullanıcıya zorunlu kılındığı ve vaktini, hatta izlediği şeyden aldığı zevki çaldığı için, izleyiciler tarafından asla kabul görmeyecektir. Peki bunlardan hareketle: İnternet sitemizdeki reklamları nasıl daha tıklanır yapabiliriz? Cevap Basit:

İpucu: Reklamlar televizyon reklamlarını çağrıştırmamalı.

 Çünkü aslında insanların görmezden geldikleri, reklamlar değil, televizyon reklamları. Ancak biz; internet sitemizdeki reklamları, kenarda durup oynayan birer televizyon reklamı gibi göstermemeliyiz. Olaya biraz daha hareket katmalıyız. Bunu ise, aşağıdaki gibi yöntemlere başvurarak gerçekleştirebiliriz:

İpucu: Gamification uygulanmış veya oyun şeklinde reklamlar kullanılabilir.

 Eğer sitenizde görüntülenecek reklamı oluşturma şansınız varsa, veya siz başka bir siteye reklam verecekseniz, oyunsallaştırma olarak da bilinen "gamification" kullanabilir, veya reklamı direkt oyun haline getirebilirsiniz. Oyunsallaştırma hakkında daha fazla bilgiye şuradan ulaşabilirsiniz. Aslında sayfanın tasarımında bile oyunlaştırma kullanıldığını farketmek güç değil.

İpucu: Genişleyebilen reklamlar kullanılabilir(expandable ads).

 Eğer adsense kullanıyorsanız, genişletilebilir reklamları aktif hale getirmek için U.S'de oturuyor olmanız ve güçlü bir yayıncı veya reklamveren olmanız gerekiyor. Ancak adsense dışındaki reklamlarınız için genişletilebilir olanları tercih etmelisiniz.

 Yüklendiğinde,farenizi sağdaki reklamın üzerine getirin. Bu yöntemle, ziyaretçi reklamla hiç ilgilenmiyorsa bile, fareyi üzerinden geçirdiği an onu algılamak zorunda kalır. Aslında bir an bile gözünü reklamınızın üzerinden geçirmeyecek yüzlerce, hatta binlerce kişinin dikkatini bir reklama çekmek bu yöntemle oldukça kolay.
 Elbette bu reklam örneğinde, reklamın oyun haline getirildiğini de görüyoruz. Tablet PC'lerin %89 oranla oyun için kullanıldığını, google'ın en yüksek 10 aramasında "oyun" kelimesinin hiç eksik olmadığını ve internetle ilk tanışan insanın,arayacağı ilk şeylerden birinin oyun olduğunu düşünürsek, bir reklama oyun süsü vermenin ne kadar önemli olduğunu daha iyi anlayabiliriz.Genişleyen reklamlara başka bir örnek isterseniz, buraya tıklayarak, mouse'unuzu sayfada gezdirin.

 Tüm bunlar güzel hoş, peki erkekler ve kadınlar, aynı reklamlara mı tıklıyor? Veya reklam körlüğüne, cinsiyetin de bir etkisi oluyor mu? Buyrun bunu özetleyen bir örnek:

 Sol tarafta, erkeklerin reklamda nerelere baktığını görüyorsunuz. Sağ tarafta ise kadınların.Business Insider'ın ortaya çıkardığı bu heatmap, gösterilecek reklam ile hedef kitlenin birbirleriyle uyuşması gerektiğini çok basit bir şekilde gözler önüne seriyor. Erkeklerin neredeyse hiçbiri ayakkabılara bakmazken, kadınlar ayakkabılara da odaklanıyor. Bunun sebebini şöyle özetleyebiliriz: "İnsanlar çekici hemcinslerini rakip olarak değerlendirir, sahip olduklarını, gözden geçirirler. 'Bende olmayan ne var' gibi." Ama burada sadece objelerden bahsetmiyorum. Hemcinslerinin hem fiziksel, hem maddi avantajlarını gözden geçirirler. Yukarıda gördüğünüz kadın ayakkabısı reklamı,bu nedenle çok iyi bir seçim. Eğer kadın elinde erkek deodorantı tutsaydı veya duvardaki dev bir erkek kol saati fotoğrafını öpüyor olsaydı, Ürün kadınlar tarafından da, erkekler tarafından da yok sayılacaktı.

İpucu: Ürününüzün reklamını, reklamın hedef kitlesini doğrudan kullanarakoluşturun.

 Yazıyı bitirmeden önce,video şeklindeki/video görünümlü reklamların da reklam körlüğünün önüne geçme konusunda çok işe yaradığından bahsetmezsem olmaz. Aşağıda, video formatlı reklamların reklam körlüğünü kolayca yendiğini ve bunun da ötesine geçerek, sayfadaki en çok etkileşimde bulunulan şeylerden biri haline gelebildiğini farkedeceksiniz.Aslında reklam körlüğü, özellikle ülkemizde, uzun uzun konuşulması gereken bir konu. Ancak bir blog yazısı için bu uzunluğun ideal olduğunu düşünüyorum. Umarım bu yazı, reklam körlüğünü nasıl yenebileceğiniz hakkında size birkaç fikir verebilmiştir.














Sonraki

9 yorum:

Android Forum dedi ki...

Faydalı bir yazı olmuş.Teşekkürler.

Mesut ZEYTİN dedi ki...

Güzel bir yazı olmuş kazancımı pek artıracak yönde olmasa da bir çok katkısı oldu makalenizin bana .... Çok teşekkür ederim...

mobese kameraları dedi ki...

yararlı bir yazı olmuş teşekkür

yaka isimliği dedi ki...

Faydalı bir yazı uygulayıp görelim teşekkürler..

Web tasarım dedi ki...

Faydalı bir yazı

Beyhan Fena dedi ki...

Güzzel bir yazı, tebrikler. Önerilerinizi uygulayacağım...

Bilgisayardoktoru dedi ki...

Elinize sağlık, faydalı bir yazı olmuş.

Tevekkeli dedi ki...

bu yazıyı arıyordum

Yaka Kartları dedi ki...

Faydalı yazılara sayenizde ulaşabiliyoruz başarılarınızın devamını dilerim

Yorum Yap

Yorumlar

Şunlar da ilginizi çekebilir:

Ara

Reklam