Nedir Şu Viral Taktik Dedikleri?


"Viral Pazarlama" lafının ağırlığı bile insana şöyle bir "yok kalsın" dedirtebiliyor. Ancak Viral Pazarlama sandığınızdan çok daha eğlenceli olabiliyor ve hayatınızın her alanına girmeyi başarıyor.


Hoş Bir Örnekle Başlayalım:



  Viral taktik dediğimiz şey, daha doğrusu viral pazarlama, en etkili reklamcılık tekniği olarak adlandırılabilir. Viral pazarlama aslında, ürün veya hizmetin ulaştığı her kullanıcının, otomatik olarak o ürün veya hizmetin pazarlamasını yapmaya başladığı pazarlama yöntemidir.

  Yukarıda izlediğiniz video, gittigidiyor.com tarafından oluşturulan ve viral etki ile yayılan bir reklamdır. Daha iyi anlatmak gerekirse, bu videoyu izleyen bir çok kişi videoyu paylaşacak, bi şekilde gittigidiyorun reklamını yapacaktır.

  Viral pazarlama, adını aldığı virüsler gibi yayılır. Konuk olduğu her bünye tarafından diğer kişilere bulaştırılır.

Viral taktiklerin en güzel yanı, en amatör site sahibinin bile bu taktiği kullanabilecek olmasıdır.

Aslında viral taktiğin uygulanmasıyla ilgili şöyle bir denklem var:

TK = [(1+Mesajın Gönderileceği Tüketici Sayısı x Yanıtlama Oranı) x Hatırlama Oranı]

  Ancak özellikle hatırlama oranının tespit edilmesi tam bir işkence. İşin iyi yanı, çok kesin rakamlara ihtiyacınız olmadığı sürece, bu formüle gerek duymayacaksınız.

  Bir viral reklamın yayılmasını sağlayan şeyler Alma Motivasyonu ve Yayma Motivasyonu ve Yayılma Ortamıdır.

1-Alma Motivasyonu

 Alma motivasyonu en kısa tabirle Hazırladığınız viral reklamı incelemek için insanların istekli olmasıdır. Örneğin bir video oluşturduysanız bu videonun adı ve içeriği ilgi çekici olmalı veya kişilerin psikolojik bazı ihtiyaçlarına hitap etmelidir ki o kişiler videonuzun tamamını izlesin.

2-Yayma Motivasyonu

  Adından da anlaşılabileceği gibi, reklamınıza ulaşan, örneğin videonuzu izleyen birinin onu yaymak istemesidir.
  Viral reklamın yayılmasını sağlayan belki de en önemli şey budur. Peki bunu ansıl sağlayacaksınız? Tabiki kişilerin psikolojik ihtiyaçlarına sesleneceksiniz! Örneğin aşırı tatlı birkaç kediyi konu alan bir videoyu kızlar şirin görünmek için paylaşır. Ancak bu durumda erkeklerin bu videoyu pek paylaşmayacağını da unutmamak gerek. Yayma motivatörleriniz önemlidir. Reklamınızı oluşturmadan önce bunu belirlemeyi kesinlikle aceleye getirmeyin.

  Yayma motivatörünü belirlerken erkeklerde yetenek şovlarını, kadınlarda sempatikliği hedef belirlerseniz çok daha başarılı olursunuz. Çünkü çoğu araştırmaya göre genel olarak erkekler yetenekli görünmeye çalışır, kadınlar ise sempatik. Çünkü erkeklere sempatik kadınlar hoş görünür. Kadınlara ise yetenekli erkekler.

  Aşağıdaki örnek videonun yayma motivatörü, erkeklerdeki yetenek şovu merakıdır.


3-Yayılma Ortamı

  Yayılma ortamı da kesinlikle önemlidir. Örneğin viral bir reklamın facebookda yayılma hızı twitter a loranla çok daha fazladır. Viral reklamınızın türüne göre bu da değişebilir aslında. Bazı viral reklamlar Formspring gibi soru sitelerinde çok büyük hızlarla yayılabilir.


 Bunların dışında, viral reklamda asla açık açık reklam yapmayın.

 Viral reklam oluştururken dikkat etmeniz gereken sonuncu nokta ise süre. Eğer video olarak reklam yapacaksanız videonuzun süresinin 2 buçuk dakikayı aşmamasına özen gösterin.




Viral Reklam Örnekleri

 Yazıyı bitirirken, türkiyeden en bilinen viral reklam örneklerini sizler için bir araya getirmeye çalıştım. Bu yazının fikirlerinizi ve reklamlarınızı yaymanıza yardımcı olmasını umuyorum.



Türk Hava Yolları:


Miller:


Garanti Mortgage:


Victorinox Çakıları:






Sonraki

1 yorum:

Hayalcin dedi ki...

Okumuştum bunu ben :D....

İnternet Teknoloji ve Edebiyat alanındaki kişisel blogum...

http://hayalcin.com

Yorum Yap

Yorumlar

Şunlar da ilginizi çekebilir:

Ara

Reklam