Google'ın Geleceği


  Google'ın geleceği hakkında herkesin söyleyebilecek bir şeyi var. Ancak genel olarak bakıldığında, Google'ın son yıllardaki gelişimi ve muhtemel adımları, gelecekte karşımıza çıkacak Google hakkında bize daha somut bir fikir verebilir.


  Google, son yıllarda yeni sade tasarım anlayışını başarıyla yerine getiriyor. Bu şekilde kulanıcıları kendine daha çok bağlayıp, diğer alternatifler arasından sıyrılıyor. Ancak tasarım konusundaki bu başarısını, platformlar söz konusu olduğunda gösteremiyor.


  Platform konusunda Steve Yegge'in de bahsettiği gibi, Google'ın öğrenmesi gereken çok şey var. Uygulama geliştiricilerine yeterli hizmet sunmayan ve google+ üzerinde paylaşım yapılmasına olanak sağlayan hiç bir API paylaşmayan Google, daha önceden Buzz, Wave ve Knol gibi platform yaratma çabalarında başarısız olmuştu.


  Her ne kadar Google+ ile çok başarılı bir girişimde bulunmuş olsa ve sadece 6 ay gibi bir sürede 90 milyon üyeye ulaşmış olsa da, platformlar konusundaki deneyimsizliği devam ediyor. Fazla sade olan tasarımı, sosyal platformunda üyeleri uzun süre tutamıyor. Gmail gibi sadece mail okuyup, cevap yazıp çıktığınız bir platform için sade tasarım elverişlidir. Ancak insanların saatlerini harcamalarını istediğiniz bir platformda bu sade tasarımı kullanmamalısınız. Neredeyse tamamen beyaz olan bir sayfa, kullanıcıları uzun süre tutamaz. Google bunun gibi basit gerçekleri gözden kaçırmak konusunda hiç bir fırsatı kaçırmıyor. Yine de bu platformu başarıya taşımayı layığıyla yerine getiriyor.


  Google, önümüzdeki yıllarda sosyal bir ağa dönüşmeyi planlıyor. Hatta bunun ilk aşaması olarak, tüm hizmetlerini teker teker Google+ ile birleştirmeye başladı bile. Google+, yakında Gmail ile mesajlaşılan, Google Maps ile yer belirtilen, Google Drive ile dosyalarınızı depolayacağınız ve Google Translate'in geliştirilmiş bir versiyonu sayesinde yabancılarla anlaşabileceğimiz, Google New ile haberleri takip edebileceğimiz, Google Groups sayesinde kendi gruplarımızı oluşturabileceğimiz bir platforma dönüşebilir.

  Google'ın gözü, aslında hayal bile edemeyeceğiniz kadar yüksekte. Android Marketi Google Play olarak değiştiren google, TÜM ÜRÜNLERİNİ birleştirmeyi planlıyor. Evet hepsini! Şimdiden tamamen Google+ bünyesine kattıkları google ürünlerini saymak gerekirse:

-Picnik (çok ünlü bir online resim düzenleyicisi)
-Picasa (fotoğraflar eklemeye ve albümler oluşturmaya yarayan hizmet)
-Google Talk

  Henüz kısmen Google+ ile entegre edilmiş Google ürünleri:

-Gmail
-Youtube
-Google Araması (sosyal arama özelliği ve google+ içi arama)
-Blogger
-Google Dökümanlar
-Google Play
-Google Reader
-Google Gruplar
-Android
-Google Takvim
-Google Maps


 Önümüzdeki birkaç yıl içerisinde yularıdaki tüm ürünler tamamen google+ ile birleşebilir. Daha doğrusu Google'ın amacı bu. Henüz google plus ile kısmen bile entegre edilmemiş bazı Google Hizmetlerinin de bu listeye dahil olacağını düşünürsek, şunların hepsi Google+ ın birer parçası haline gelebilir:


-Google Sites
-Chrome
-SketchUp
-Google Translate
-Orkut
-Google Haberler
-Google Wallet
-Google Places
-Google Hot Trends
-Google Friend Connect
-FeedBurner
-Goo.gl
-Google Finance
-Google Contacts
-Google Trends
-Web History
-Google Zeitgeist
-Google TV
-Google Analytics
-Google Adsense
-Google Adwords
-Google Maps
-Google Akademik
-Google Takvim
-Schemer
-Gmail
-Youtube
-Google Araması (sosyal arama özelliği ve google+ içi arama)
-Blogger
-Google Dökümanlar
-Google Play
-Google Reader
-Google Gruplar
-Android
-Picnik (çok ünlü bir online resim düzenleyicisi)
-Picasa (fotoğraflar eklemeye ve albümler oluşturmaya yarayan hizmet)
-Google Talk
-Google Directory
-Google Books
-Google Checkout



  Evet, çok çılgınca bir fikir. Ancak bu şekilde Google'ın tüm internette hakimiyet kurmasına tek engel, tekelleşme davaları. Eğer google Apple veya Facebook gibi rakiplerinin önüne koyacakları engelleri aşabilirse, bu çılgın fikriyle sayısız ürününü bir araya getirebilir. Bir yaşam tarzı halini alır ve ihtiyacınız olan her şeyi bir araya getirmiş olur. Google'dan film satın alıp izler, yerinizi duyurur, çizim yapar, projelerinizi geliştirir, blogunuzu yazarsınız. Google'dan günlük planlamanızı yapabilir ve Google Telefonunuzun bu planlamalara özel alarmlar kurmasını sağlayabilirsiniz. İleride çıkacak olan Google Gözlüğü ile etrafa bakacaksınız.


  Kim ne derse desin, Google'ın hayatımızdan çıkmaya hiç niyeti yok.


Sonraki

1 yorum:

KADİR dedi ki...

Bu google hayatımızdan çıkmayacak ama ileri de gitmeyecek diye tahmin ediyorum googleye tr.gg sitemi kayıt ediyorum çıkmıyor ama yandex adlı arama motoruna kayıt etmiyorum ama sitem çıkıyor.Googleye rakip olan diğer devler googlenin eteğini tutmuş çekiyor yani her an etek inebilir eğer etek inerse google çıplak kalır bu da ayıp olur tabi. Her neyse tabiki bu kadar yükselen bir şirket kolay kolay yerin dibini boylamaz ama düşünün ki newyokta bir sürü gökdelen var her biri bir site diyelim, google o sitelerin arasında kalacak ne diğerlerinden uzun olacak ne de kısa olacak. ayrıca facebook un googleye erişmesine ramak kaldığı söyleniyor

Yorum Yap

Yorumlar

Şunlar da ilginizi çekebilir:

Ara

Reklam