SİTENİZİ ZİYARETÇİ DOSTU YAPIN






   Sitenizi ziyaretçi dostu bir site haline getirmek için önce “ziyaretçi dostu” bir sitenin ne anlama geldiğini bilmeniz gerekir.


   Eğer sık sık gittiğiniz bir kafe, fanatiği olduğunuz bir çay bahçesi veya hep tercih ettiğiniz bir lokanta varsa demek istediğini daha iyi anlayacaksınız. İnsanları kendine bağlayan bir mekân,  genelde sıcak, rahat ve kolay uyum sağlanan bir yerdir.

   Web siteler için de aynı şeyi söyleyebiliriz. Bir ziyaretçinizin sitenize bağlanması veya en azından “bu site güzelmiş, bir yere kaydedeyim de tekrar girerim” demesi, sitenizin sıcak, rahat ve kolay kavranan bir yapısı olmasını gerektirir. Ayrıca nasıl girdiğiniz bir kafede siparişinizin gecikmesi hoşunuza gitmeyecekse, sayfalarınızın geç açılması da ziyaretçilerde aynı etkiyi bırakır. Neyse, lafı fazla uzatmadan, ziyaretçi dostu site oluşturmanın kurallarına geçelim:

1) Benzer içerikli sitelere oranla farklı olun. Ama yine de ziyaretçiler sitenize girdiklerinde, neyle karşılaştıklarını anlayabilsinler.

2) Arama motorları, sayfaların farklı olmasını sever. Farklı sayfalar, arama motorları için özgün içerik demektir.  Ziyaretçiler ise birbirinden tamamen farklı görünen sayfalardan rahatsız olur. Bu nedenle içerik açısından farklı sayfalar oluşturun. Ama tasarım açısından tüm sayfalar birbirine benzesin. Metinlerin yerleşimleri,  içeriklerin arkaplan renkleri, linklerin ve vurgulanmış yazıların renkleri her sayfada aynı olsun. Microsoft sitelerinin ziyaretçiyi sitede tutma konusundaki başarısızlığı (msn.com.tr veya Hotmail.com gibi) büyük oranda, sayfaların karmaşık tasarımından kaynaklanır.

3) Menü oluşturduğunuzda 5ten fazla bölüm ve birçok alt bölüm yerleştirmeden içiniz rahat etmiyorsa, kullanıcıları menü butonlarına ve navigasyona değil, site içinde arama yapmaya teşvik edin. Arama çubuğunu öyle bir sergileyin ki, blog aramaları gibi kullanışsız gözükmesin. Sitenin temel işlevlerinden birisi haline getirin. Gittigidiyor veya amazon gibi siteler, ünlerini biraz da buna borçludur.

4) Kırık link bildirimi için bir form hazırlayın. Tek bir iletişim sayfasıyla yetinmeyin. Şikayet, istek gibi konular hakkında ayrı formlar oluşturup, kullanıcıları size fikir bildirmeleri için kibarca teşvik edin. Örneğin belli bir konuyu işlediğiniz bir blogunuz varsa kullanıcılara "bir sonraki yazımı ne hakkında yazmamı istersiniz?" diye sorun. Siteniz ne olursa olsun kesinlikle her başvuruya, her isteğe, her maile cevap verin.

5) Sayfa yapısında gruplandırmalar yapın. Kullanıcıları 1500 kelimelik yazılarınızın içinde kendi istediklerini aramaya mahkum etmek pek yararlı değildir. Örneğin yemek tarifleri veren bir siteniz varsa, her sayfanın belli bir kısmında malzeme listesini gösterin. Ya da hazır kodlar paylaştığınız bir siteniz varsa her sayfanın aynı kısmında, kodun uyumlu olduğu tarayıcıları gösterin.

6) "Ziyaretçi dostu site" ye odaklanıp, "dost ziyaretçi" kazanmayı ihmal etmek hata olur. İçeriğinizle alakalı başka kişisel blog yazılarına ait linkler verin, link verirken cömert olun. Bu, ileride o kişilerin de sizin yazılarınıza link vermesini sağlar. Bu olmasa bile, link verdiğiniz içeriğin sahipleri, benzer içerikli sitenizi merak edip sitenizi ziyaret eder. Böylece "dost ziyaretçiler" kazanırsınız.

  Bu yazının tüm hakları saklıdır. Başka yerlerde tamamen veya kısmen, kaynak göstererek veya göstermeden, aynen veya değiştirerek alıntılanamaz, kopya edilemez.


Sonraki

Şunlar da ilginizi çekebilir:

Ara

Reklam