İntro / Giriş Ekranı Mantığı


   İlk olarak intro, web sitesine giriş yapan ziyaretçiler için hazırlanmış bir karşılama ekranı/karşılama sayfasıdır. İntronun sayfası index.php, index.html, default.asp gibi, kod sistemine göre değişiklik gösterebilir.

   Bu yazıda, bir siteye intro eklemenin yararlı olup olmayacağından bahsedeceğim. Bir siteye intro ekleyen birinin birkaç farklı hedefi olabilir.

   İntrolar genelde güzel bir ilk izlenim yaratmak veya site hakkında açıklayıcı bir metin sunmak için kullanılır. Bunun dışında,bazı sitelerde "Bu site yapım aşamasındadır" gibi uyarılar görebilirsiniz. Ancak bunları da intro olarak nitelendirmek doğru olur mu bilemiyorum.

   İntroların dezavantajlarının başında, ziyaretçiyi kaçırma ihtimali vardır. Eğer sitenin sırf tam adresinde değil, ilk açılan herhangi bir sayfasında görünen bir intro tasarladıysanız, ziyaretçi aradığı şeyin sitenizde olmadığını düşünüp hemen sitenizi kapatabilir. Demek istediğim, "iguanaların sosyokültürel yapımız üzerindeki etkileri"ni araştıran biri, muhtemelen bir arama motorunda bunu aratır ve çıkan ilk 8-9 sayfayı yan yana açar. Ardından bu sayfalara önce hızlı hızlı gözatıp, alakasız görünenleri kapatır. Eğer site içeriğinizin geniş bir yelpazesi varsa muhtemelen intronuzda "iguanaların sosyokültürel yapımız üzerindeki etkileri"ne değinmemişsinizdir. Bu nedenle ziyaretçi sayfanıza girer girmez, sitenizin alakasız olduğunu düşünüp sayfayı kapatır.

   İntroların bir başka önemli dezavantajı, çoğu intronun sadece sitenin açılış sayfasında çıkmasıdır. İnternette uzunca bir süredir işler arama motorları vasıtasıyla işliyor. Çoğu kişi sitelere anasayfalarından değil, diğer bir sayfasından giriş yapıyor. Yani ziyaretçi sitenin bir sayfasını google vasıtasıyla açıyor, sitede biraz dolaştıktan sonra belki anasayfaya da bakıyor. Sitenin yarısını dolaştıktan sonra karşımıza çıkan bir hoşgeldiniz" sayfası da pek yararlı olmuyor tabii.

   Bunların dışında başarısız bir intronun her daim ziyaretçi kaybettireceğini söylemekte de yarar var. Eğer sitenizin tekil hiti yeterince yüksekse, ancak sitede geçirilen süreyi arttırma derdindeyseniz, başarılı bir intro ile ilk izlenimi arttırmayı deneyebilirsiniz. Ancak yine de herkesin beğenisinin aynı olmayacağını unutmayın.

  Bir de özel günler için hazırlanan introlar vardır. Bu tür introlarda amaç siteyi tanıtmak veya ziyaretçiyi etkilemek değil,sadece özel günü kutlamaktır.

   Benim şahsi fikrimi sorarsanız, intro eklemek ne profesyonelce bir hareket, ne de yararlı bir girişim. Fan forumları hariç hiç bir site sahibine intro kullanımını önermiyorum.



Sonraki

1 yorum:

Web tasarım dedi ki...

yazınız için sağolun..

Yorum Yap

Yorumlar

Şunlar da ilginizi çekebilir:

Ara

Reklam