İnternet Cahilleri 2


   Önceki bir yazımda internet cahillerinden ve sebep oldukları bazı olumsuzluklardan bahsetmiştim. Bu yazıda ise, sizleri internet cahillerini bilinçlendirmeye davet ediyorum.

   Benim bu tür insanları bilinçlendirmek için harcadığım çabalar daha çok kavramlar üzerine oluyor. Yani birinin interneti düzgün kullanmasını istiyorsanız önce ona internetin nasıl kullanıldığını anlatmanız gerekir.

  Bu yolda bana sorarsanız ilk yapılması gereken şey internet-tarayıcı-google farkını insanlara anlatmak. İnterneti "internet explorer" veya google sanan birinden interneti doğru kullanmasını beklemek, direksiyonu tekerlek sanan birinin arabayı düzgün kullanmasını beklemek kadar aptalca olur.


   Evet yukarıdaki örnekteki gibi tepkiler almanız da mümkün. Böyle durumlarda bunu karşıdakinin IQ seviyesine veya kişilik bozukluğuna verip, "bilinçlendirmeye çalışmaktan vazgeçmek" en iyisi. 


  Ancak birilerini bilinçlendirmek için siz de çaba sarfederseniz, bir süre sonra bunun aslında eğlenceli bir uğraş olduğunu farkedeceksiniz.Bir şekilde internet ile tarayıcı farkını karşıdakine anlattığınızda, "peki diğer tarayıcılarda google yerine ne var?" gibi bir soruyla karşı karşıya kalıp afallayabilirsiniz. Ya da google'ın bir facebook sayfası olduğunu sananlarla karşılaşabilirsiniz.

  İnternet cahilliklerine, yine çok yaygın olan ama pek ortaya çıkmayan bir yanılgıyı örnek vermek istiyorum:

  Bazı kişiler, internet sayfası adreslerinin, oturumu da kapsadığını sanıyor.

  Daha açıklayıcı olmak gerekirse: örneğin öyle insanlar var ki, kendi mail hesabına girdiğinde, adres çubuğundaki linki bir arkadaşına gönderirse, arkadaşı onun linkini kullanarak onun hesabına girebilir sanıyor.

  Örneğin ben, şu an mail hesabımdayım ve sayfanın linki şu:

https://mail.google.com/mail/u/0/#inbox/13336b4ec5901b1a

  Şimdi bu linki siz kullanırsanız, sizin karşınıza çıkacak şey benim hesabım olmaz değil mi? açılacak sayfada ya oturum açmanızı söyler, ya da sizin kendi mail hesabınız açılır. İşte bunu anlayamayan pek çok insan var. Üstelik bu algıyı düzeltebilmek, onu anlatabilmekten çok daha fazlasını gerektiriyor.

  Benzer bir şekilde, şu linki bir arkadaşınıza verdiğinizde:
http://www.facebook.com/home.php
Tıklayan kişiden "Oha! Benim anasayfamın linkini sen nerden biliyorsun??" gibi bir tepki alabilirsiniz. 

Ya da yine aynı şekilde:
http://www.facebook.com/messages/ adresini arkadaşınıza verdiğinizde, "Benim Gelen Kutumun linki sende ne arıyor?" sözleriyle karşılaşabilirsiniz.

  Sizlerden isteğim, böyle durumlarda elinizden geldiğince, karşıdakine bir şeyler öğretmeye çalışmanız.

  Bu sefer, yazımı 9gag den bir alıntıyla bitiriyorum:






Sonraki

4 yorum:

Adsız dedi ki...

Sizi daha önce hiç takip etmedim fakat daha ayrıntılı ve eleştirilsel makale beklerdim. Olmamış demiyorum fakat daha iyisi olabilirdi.

Bazen kendi profil hesaplarım da yazarım, özetlemeye çalışmakla birlikte. Buraya baktım da sanki özet geçilmiş.

Eğer 3.sünü yayımlayacaksanız bir bilgenin sözünü başka bir filozof yada herhangi yazar söylemiş gibi lanse edilip tüm facebook aleminde yayınlanmasına mı yoksa en ufak bir kıpırtıda yüzlerce erkeğin aynı sahte hesaplı kız profiline mesaj atmasından mı veya interneti Google-facebook ikilisinden başka birşey zannetmeyip açık siteleri de yanına koyan bireyleri mi anlatmak lazım ?

Her bilgiyi arama motorlarında doğrusunu bulacağını sanan ergenlerle dolu internetimiz. Oysa ki yanlış bir bilgiyi o bilgiyi aramak için sorgu ekranına yazdığınıza yanlış olan varsayımlarla dolu sonuçlar çıkacaktır ve yine her yana kopyala yapıştıralacaktır. Bilgili olan insanlar kimin hangi sözü söylediğini mantıksal kurgularla doğru yanlış ve saçma olan durumları ayırt edebileceğini çok iyi anlamaktadır. Olay bilgili insan satatüsünde insanları aynı seviye de tutmak yoksa çokca doğru sanılanlar sürekli doğru sanılmaya devam edecektir.

M dedi ki...

İnternet Cahilleri'ni 5-6 parça halinde yazmayı düşünüyorum. Gerçekten de hakkında konuşulacak çok şey olan bir konu ve bu yazıda mümkün olduğunca özet geçmeye, bu yazı dizisinin konusu hakkında bir fikir oluşturmaya çalıştım. Sonraki yazılar daha detaylı olacak ve bahsettiğiniz konulara de değineceğim :)

alper çalık dedi ki...

sen google + da yönetici falan mısın kardeş ? :D hep bi google + tanıtımı içindesin de

M dedi ki...

Site tanıtımını sadece yönetici pozisyonundakiler üstlenmez. Ayrıca bu yazıda google+ dan bahsetmedim?

Yorum Yap

Yorumlar

Şunlar da ilginizi çekebilir:

Ara

Reklam