RSS en etkili nasıl kullanılır?


  Web sitelerinizde ve bloglarınızda rss kullanmanın çeşitli yolları vardır. Rss kullanarak hem ziyaretçilerinizi sitenize bağlı tutabilir, hem yeni ziyaretçiler kazanabilir hem de ziyaretçilerinizin site içinde daha fazla sayfa gezmesini sağlayabilirsiniz.

  Bu yazıda bazı etkili rss kullanımlarından bahsedeceğim:


1)Abonelikler

  RSS kullanımı genelde abonelikler üzerine olur. Yani çoğu blog sahibi rss dosyasını/sayfasını abonelikler için kullanır. En yaygın yöntem olduğu için detaya inmeye pek gerek duymuyorum. Yalnız sitenize google reader, yahoo veya benzeri servislerle abone olunmasını sağlıyorsanız, feedburner üzerinden e-posta ile abonelik seçeneğini de eklemenizi tavsiye ederim.


2)Kayan Haber Çubukları 
 
  Rss yayınlarınızı, bir bakıma haber sitelerindeki son dakika haber çubukları gibi kullanabilirsiniz. Bunu kendiniz oluşturabileceğiniz gibi, bunun için hazırlanmış RssPump gibi araçları da kullanabilirsiniz. Bu tür haber çubukları ziyaretçilerinizin, sitenizdeki farklı içeriklere ulaşmalarını kolaylaştırır.


3)"Sitene Ekle" Hizmetleri

  Aslında RSS kullanımının en işe yarar şeklinin bu olduğunu söyleyebilirim. Özellikle Türkiye'de nedense büyük bir "hazır kod" , "hazır içerik" furyası almış başını gidiyor. Binlerce genç ve amatör site sahipleri / blog yazarları, site ve bloglarına yardımcı olacağını düşündükleri, ilgilerini çeken veya sitelerini farklı kılacağını hissettikleri hazır tablolar, widget ve gadgetlar ekleme peşinde.

  Örnek verecek olursam, moda blogu olan birinin "sitene son moda haberlerini ekle!" şeklinde, kendi rss yayınının widgetini dağıtması gayet yararlı olacaktır. Çünkü hem yeni açılan moda blogları, hem blogunuzun hayranları, hem de modayla alakası olmayan ama fazla hevesli olan amatör site sahipleri bu widgetleri sitelerine ekleyecektir. Böylece farklı sitelerden, bloglardan sitenize ziyaretçiler akmaya başlar. Aslında bu bir nevi teşvik. İnsanları kendi reklamınızı yapmaları için teşvik ediyorsunuz. Oysa onlar bunu kendileri için bir fırsat, ekstra bir hizmet olarak algılıyorlar.

  "Sitene Ekle" hizmetinizi oluşturmak işin zor kısmı değil. İşin zor kısmı, bunu kullanıcılara ulaştırmak. Bunun için, oluşturduğunuz kodları bazı hazır kod sitelerine yollayabilirsiniz (örneğin Bu Siteye) . Eğer widget/hazır kod oluşturma işini yapmak istemiyorsanız, bunu da bir hazır kod sitesinden rica edebilirsiniz.





Sonraki

1 yorum:

Hasan dedi ki...

Hocam kod dostun feedburner aboneliği paylaşır mısınız ? Sitenizde hiç yok güzel bir eklenti paylaşırsanız rağbette olur şimdiden solun.

Yorum Yap

Yorumlar

Şunlar da ilginizi çekebilir:

Ara

Reklam