Materyal Tasarım Kullanmak İçin 4 İyi Neden


 Google, I/O 2014 etkinliğinde, tasarım anlayışında bir devrim yaratmasa da, tasarımın geleceğini yönlendirecek, yeni bir anlayış, Materyal Tasarım Anlayışı ile çıktı karşımıza. Materyal tasarımla henüz tanışmadıysanız, google'ın ilgili rehber içeriğine buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

 Bu yazıda sizlere, neden materyal tasarım seçmeniz gerektiği konusunda 6 iyi neden sıralayacağım. Elbette materyale geçmek veya geçmemek size kalmış, yine de bu yazıyı okuduktan sonra materyal tasarımın nimetlerinin aklınızı çeleceğinden pek şüphem yok.Hazırsanız başlayalım:



1) Aptallara Karşı Dayanıklı Tasarım İlkeleri


 Bu yazıda birkaç alıntı yapacağım. İlki şu:

Tamamen Aptallara-Karşı-Dayanıklı bir tasarım yapmak isteyenlerin en sık düştüğü hata, "Tamamen Aptal"ların yaratıcılığını küçümsemektir.

 Artık hepimiz biliyoruz ki, iyi tasarım; "bir gerizekalının bile anlayabileceği" tasarımdır. Pek çok web tasarımcısı, yaptığı sitelerin bu konuda bir eksiği olmadığını sanar. Ancak fazladan koyduğunuz her ok, her çizgi, her buton, tasarımınızın aptallara karşı olan dayanıklılığına indirilmiş bir darbedir.

 Pek çok insan, bir web sitesine veya uygulamaya kafasında tek bir amaç ile girer. Özellikle de aptal olanlar. Eğer siteniz&uygulamanız bir sosyal ağ ise, bu amaç "paylaşmak"tır. Eğer bir dosya yöneticisinden bahsediyorsak, karşılama ekranı için temel eylem "Yüklemek", her bir dosyanın kendi sayfasındaki temel eylem "İndirmek"tir.

 İşte materyal tasarım da bu noktadan hareketle, her bir sayfada&ekranda, öne çıkan tek eylemi sayfada olabilecek en basit şekilde vurgulamayı öneriyor: Yüzer Eylem Düğmesi

 Yüzer eylem düğmeleri kesinlikle "Menü düğmesi", "Liste Açıcı", "Bildirim paneli" değil. Her bir yüzer eylem düğmesi tek bir eylem gerçekleştirir ve her sayfada sadece bir adet yüzer eylem düğmesi bulunur.





2) Uyum Sağlayan Kullanıcı Arayüzü


Teması materyal tasarımla oluşturulmuş bir web sitesi, telefonda ve tablette uygulama gibi, bilgisayarda web sitesi gibi görünür. Üstelik buna rağmen ziyaretçileriniz sitenizi mobilde de, masaüstünde de hemen hemen aynı tasarımla görürler. Sitenizi ilk kez mobilde tanıyan biri, pc'de gördüğünde sitenizi anında tanır.

Materyal tasarımın en güzel yanlarından biri de sitenizin kesinlikle her ekran boyutunda kusursuz bir biçimde çalışacağının garantisini verebilmesi. Tasarım prensiplerinin en öne çıktığı nokta da bu aslında. Çünkü sayfanızdaki bir elementin gerçekten her cihazda farklı kalitede görünmesi veya hiç görünmemesi kadar sinir bozucu çok az şey var. Materyal tasarımın prensipleri, her bir elementin cihaz ve ekran boyutundan bağımsız çalışacak şekilde yaratılması gerektiği kabulü göz önüne alınarak oluşturulduğu için, daha çıktığı ilk günden itibaren pek çok tasarımcının gönlünde taht kurmasına şaşırmamak gerek.

3) Sezgisel Tasarım


Tüm "eskide saplanıp kalmış" web tasarımcılar Bootstrap'ı kullanıcılarına nasıl kabul ettirebileceklerine kafa yoradursun, materyal tasarım kullanıcı deneyimi essas alınarak meydana getirilmiş bir tasarım anlayışıdır. Yani, nasıl tam materyal bir web sitesi oluşturabileceğinizi anlatan dökümantasyonu takip ederseniz; tasarım arayüzünüz kendiliğinden kullanıcı dostu olacaktır. Bu da kullanıcılarınıza başka hiçbir framework/kütüphane'nin sağlayamayacağı bir deneyim sağlamanıza olanak tanır.

Materyal Tasarımı, tüm kullanıcı ihtiyaçları ve alışkanlıkları göz önüne alınarak oluşturulmuştur. Ne de olsa "Gereksinimlerin farkına varmak, tasarlamanın birincil koşuldur." -Charles Eames



4) Endüstri Standardı


Bu makalenin yazıldığı bugün bile, çoğu internet ve teknoloji devi materyal tasarıma çoktan geçmiş durumda. Gelin bunlardan sadece birkaçına göz atalım:

  1. Jetradar -- Dünya'nın en büyük uçuş arama sitelerinden biri olan Jetradar, tasarımında yer yer materyal prensiplerinden faydalanıyor.
  2. Whatsapp -- Whatsapp Web dahil olmak üzere, hem sitesinde hem de mobil uygulamasında Whatsapp pek çok materyal tasarım öğesine yer vermeyi seçti. Kullanıcıdan gelen olumlu tepkiler o kadar fazlaydı ki, özellikle mobil uygulamaya gelen tasarım güncellemesi, Whatsapp'ın Google Play'deki kullanıcı puanını iki gün içerisinde arttırmasını sağladı.
  3. Apk Mirror -- Ülkemizde özellikle Pokemon Go oyununun indirildiği site olarak hafızalarda yerini almış olan Apk Mirror, resmi android uygulamalarının indirilebileceği en popüler site. Sitenin materyal tasarımı sayesinde mobil kullanıcılar diğer sitelerde yaşadıkları gezme problemlerinin hiçbirini Apk Mirror'da yaşamıyor.


Bu blog yazısı sizi ikna edemediyse, bir de Microsoft'un iPhone ilk çıktığında "Yani düşünsenize.. Ahahah.. tuşları bile yok. Bizim telefonlarımızda bir sürü tuş var, e-posta yazmak kolay. Bir telefona kim 500 dolar verir ki hahah. iPhone çalışan insanların hiçbir işine yaramaz" diyen CEOsu Steve Ballmer'dan alıntı yapayım:

"Bu blog dediklerinin, herhangi bir şeyin nabzını tutmak için gerekli yerler olduklarını sanmıyorum. İnsanlar pek çok sebepten dolayı blog yazmak isteyebilir ve bunlar iyi referanslar olabilir de, olmayabilir de.


Sonraki

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Şahsen Wordpress sitemde kullanıyorum artış gordum reklamlarımda

Yorum Yap

Yorumlar

Şunlar da ilginizi çekebilir:

Ara

Reklam