Kodun Her Ziyaretçiye Sadece Bir Kez Görünmesini Sağlamak


    Koddostu.com kodlarını kullananların sıklıkla öğrenmek istedikleri bir şey var. "Bu hazır kodun ziyaretçilere sadece bir kere çıkmasını nasıl sağlarım?". Burada bahsi geçen kod genelde ya bir intro kodu, ya bir duyuru paneli ya da bir modal(açılır) pencere oluşturuyor. Elbette yapacağınız duyurunun bir kullanıcıya her sayfada tekrar tekrar görünmesini istemeyebilirsiniz. Bu kısa yazıda,bu tür html kodlarının sitenize girenlere sadece bir kez görünmesini nasıl sağlayabileceğinizi öğreneceksiniz.

    Bulunması, DOM'da erişilmesi ve kaldırılması kolay olsun diye, çoğu koddostu hazır kodunda html elementlerinin tümünü tek bir div elementinin içine yerleştiriyoruz. Bu elemente ise, yine javascript ile erişilebilmesi kolay olsun diye bir ID tanımlıyoruz. Bu yazıda bulacağınız "bir kez görüntülenme kodu"nu kullanabilmek için, bu ID değerini nasıl bulacağınızı bilmeniz yeterli.

  Bunu şöyle düşünün; diyelim ki html kodumuz şu şekilde:

Bu kodun tamamını görünmez yapmak istiyorsam, kullanmam gereken javascript kodu aşağıdaki gibi olur. Yukarıdaki kodda id="armut" yazdığım için, aşağıda da bu "armut" kelimesini kullanarak kodu yönetebiliyorum:

Şimdi koddostu.com'daki,Modern Duyuru Panosu hazır kodunda, bu ilk ID değerini bulun bakalım:

Görebildiniz mi? 4. satıra dikkatli bakın. Dördüncü satırdaki id="drag-div" bölümünden de görebileceğiniz gibi,bu hazır kodun sadece bir kez görünmesini istiyorsam,javascriptte kullanmam gerekecek id değeri drag-div.

Artık bir kodun cookie yardımıyla sadece bir kere görüntülenmesini sağlayacak kod ile tanışmanızın vakti geldi:


Kodun 4. satırında kodid="merhaba" yazdığını göreceksiniz. Az önce IDsini bulduğumuz duyuru panosu için bunu kodid="drag-div" olarak değiştirmemiz gerekir. Kaç günde bir tekrar görüntüleneceğini ayarlamak istiyorsanız, 5. satırdaki 2 sayısını değiştirebilirsiniz.Kodun nasıl işlediğinden bahsetmeyeceğim,çünkü bu yazının amacı;kodlama konusunda pek bilgisi olmayanlara pratik bir çözüm sunmak. Eğer kodlamayı öğrenmek istiyorsanız kod dersleri sitemize göz atabilirsiniz.

Özet

Buraya kadar biraz karmaşık gelmiş olabilir, büyük ihtimalle hâlâ tam olarak ne yapacağınızdan emin değilsiniz. O yüzden sadeleştirelim:

  • Bir kez görüntülenmesini istediğiniz kodun ilk satırlarında bir yerde id="birkelime" şeklinde bir kelime var, onu bulun.
  • Yukarıdaki tekrar görüntülenme engelleyici kodunun 4. satırını var kodid = 'birkelime'; şeklinde değiştirin. Yani hazır kodda bulduğunuz id=' den sonraki kısmı kopyalayıp, tekrar görüntülenme engelleyici kodundaki 4. satırdaki var kodid= ' den sonraki kısma yapıştıracaksınız.
  • Düzenlediğiniz tekrar görüntülenme engelleyici kodunu,sitenize ekleyeceğiniz hazır kodun hemen ardına ekleyin.

Bu şekilde koddostu.com adresindeki intro, duyuru paneli, karşılama mesajı gibi hazır kodların %80inin her ziyaretçiye sadece bir kere görüntülenmesini sağlayabilirsiniz. "Sayfamı beğendiyse görünmesin, beğenmediyse görünsün" veya "'Tamam'a tıkladıysa bir daha görünmesin, tıklamadıysa görünsün" gibi istekler için ise bu yazıda verilen kod üzerinde biraz oynamak yeterli olacaktır,kafaları karıştırmamak için o düzenlemelere bu yazıda yer verilmedi.

Bu yazı html kodlamaya dahi hakim olmayan ziyaretçiler için yazıldı.Bu nedenle yazıda kodu yönetmek gibi terimler kullanıldı,özellik, değer, etiket gibi kavramlardan kaçınıldı.Bu, okuduğunuz yazıyı öğretici metin olarak görürseniz bir şeyleri yanlış öğrenebileceğiniz anlamına geliyor.Doğrusunu öğrenmek için bu kolay kod dersine göz atabilirsiniz.


Sonraki

4 yorum:

Adsız dedi ki...

adsd

Unknown dedi ki...

lütfen yardımcı olur musunuz çok önemli bu kodu sadece birkez görünür halde yapar mısınız.lütfen
http://www.koddostu.com/2012/07/siteye-girmek-icin-abone-olmalsnz-kodu.html

Adsız dedi ki...

ben bir türlü yapamadım

Serkan Çelik dedi ki...

Abone Ol Butonuna tıkladıysa görünsün tıklamadıysa görünmesin nasıl yaparım?

Yorum Yap

Yorumlar

Şunlar da ilginizi çekebilir:

Ara

Reklam