Dünden Bugüne Koddostu Ekran Görüntüleri


 Merhaba!

 Çoğunuzun bildiği gibi Kod Dostu;günümüzde yüzbine yakın blog ve site sahibi tarafından tercih edilen,html&css&javascript ve jquery temelli hazır kodlar oluşturan ve dağıtan bir site.

 Ne kadar süre takip ettiğinize bağlı olarak,koddostu'nun bir veya birkaç eski tasarımını hatırlıyor olabilirsiniz. Peki Kod Dostu'nun ilk temasının büyük oranda,bir hazır şablon olan Mix Bloo ile hazırlandığını biliyor musunuz?

  Kod Dostu tasarımının zaman içerisindeki değişimi,bana göre gerçekten hayranlık verici. Alttaki örnekler de,amatör bir tasarım ile de başarılı olunabildiğini ispatlar nitelikte:





 Bu yukarıda gördüğünüz ilk tasarım, sürekli takipçilerimize tatlı bir nostalji yaşatabilir. Muhtemelen ilk dikkatinizi çekecek olan,ilk kod dostu logosu ve sitenin sağına yaslı gerçekten çirkin bir 4lü menü.
 Bu ilk tasarımın kodlamasını hazırladığım zamanlar siteye pek vakit ayırmıyordum. Bir Switcher olarak işlev görmesi için diğer koddostu sitelerine bağ oluşturabilecek bir menü hazırlamak istemiştim. Ortaya böye çirkin bir şeyin çıkabileceğini hiç düşünmemiştim. Eğer resme tıklayarak full boyutuna dikkatle bakarsanız bir şey farkedeceksiniz. İlk Koddostu'nda 3 hafta kadar uzunca bir süre, Kod İste sayfası vardı. Sayfaya yorum olarak bırakılan istekleri birkaç saat içerisinde kodlayıp siteye ekliyordum. O zamanlar henüz bir Kod Dostu Ekibi de olmadığı için, ivmeli şekilde artan kod isteklerine yetişemediğim için bu sayfayı daha sonra kaldırdım.





 Ve ünlü Kod Dostu Bar'ı! İletişim formundan her gün paylaşmamız için 7-8 istek geldiğini hatırlıyorum. Google'ın tasarım değişikliğinden ilham alınarak oluşturulmuş bar. Başta google'ın telif materyali ile büyük benzerliği vardı. Ancak bir süre sonra Google eski siyah barına geri dönünce bir sorun kalmadı. Rastgele Kod özelliği daha o zamanlar vardı. Ancak kimse o düğmenin ne işe yaradığını anlayamadığından bir süre sonra ortasına Rastgele Kod yazıldı ve Haziran tasarımında altta göreceğiniz şekilde yer aldı. Eylül tasarımında ise tasarımda biraz boşluk yaratmak ve eksikliği hissedilecek mi diye kontrol etmek için kaldırıldığını yine aşağıda görebilirsiniz.







 Google reklamları siteye ekleniyor. Ve +Kod Ekle fikri ortaya atılıyor. Fikir olarak güzel tabi. İnsanlar kendi hazırladıkları kodları bize yollasınlar, biz ekleyelim, kodları yüzlerce kişiye ulaşsın(o zamanlar kod dostunun tekil günlük hiti 600-700ü geçmiyordu.) . Ama memleket 2/1+1=? sorusunun cevabını 1 bulacak insan o kadar çok ki. Kendi kodlarımızı bize yollayanları mı ararsın, kod ekleme bölümünden kod istekleri yapanları mı ararsın, facebook profilinin duvarında kodumuzu yayınlayıp, kod ekleme bölümünden "çalışmadı" diye küfür edenler bile vardı. Bu nedenle Kod Ekle bölümü uzunca bir süre "yapım aşamasında" bırakıldı.
 Uğraşılması gereken daha önemli bir şey vardı. Logo değişmeli, daha işlevsel bir menü sunulmalıydı:






koddostu.com alan adına geçmiştik. Şimdi yenilik zamanıydı. Daha hafif,sade bir görünüm. Daha az amatör tutuldu. Ama halen amatör kalmalıydı ki ziyaretçiler "bu site de amatör, ve önizleme bu sitede çalışıyor. Demek benim sitemde de çalışır." diye düşünebilsinler. Tabi Kasım 2012de artık tüm kodların önizlemelerini preview.koddostu.com üzerinden göstermeye başladığımızdan, tasarımı daha profesyonel bir çizgiye çekmemiz gerektiğini gördük. Ben de kolları sıvayıp alttaki tasarımları kodladım:








Kod Dostu arama motoru mu? Neler oluyor! kurumsal@koddostu.com günlerce mail yağmuruna tutuldu. Sevenimiz sevmeyenimiz, büyüklerimiz ve yardımcı olduğumuz amatörler,herkes bu yeniliğin ne anlama geldiğini öğrenmek için can atıyordu. Olan şuydu: Kod Dostu artık "ne ararsan var!" raddesine gelmişti. Pek çok ziyaretçimiz her lazım olan veya bulmak istediği kodu ilk olarak Kod Dostu'nda arıyordu. Buna rağmen her gün halihazırda sitede çok öncelerden beri bulunan kodları görmeyip bizden oluşturmamızı isteyenler oluyordu. Aramayı ön plana çıkartarak çok iyi bir iş yaptığımızı itiraf etmeliyim. Ancak logo çok amatör duruyordu. Belki de artık kalın logo oluşturma sevdamızdan vazgeçmeliydik. İnanın içerisinde < ve > gizlenmiş bir logodan vazgeçmek hepimiz için zordu. Ayrıca anasayfa;uzayıp kısalarak ikinci fotoğraftaki yerine oturan arama çubuğu efektinin jquery ile kodlanması sonucu çok ağırlaşmıştı. Ana sayfaya pek çok işlev eklenmiş, ama bu kalabalık ve ağırlık anasayfanın işlevselliğini öldürmüştü. Tek bir tıklamayla site içeriğine ulaşmak imkansızdı. Ve koddostu'na son halini vermek için bir kez daha kolları sıvadık. Aşağıdaki ekran görüntüsü, 2013 koddostu.com tasarımından bir kesit.




Güncelleme: Bu yazıyı yazmamın üzerinden epey bir vakit geçmiş. Güncelleyip yeni tasarımımızı sizlerle paylaşayım dedim:




Umarım bu yazı,kendi sitelerinizdeki tasarım değişikliklerinde size yol gösterebilir. Hepinize iyi çalışmalar.


Sonraki

7 yorum:

asdasdas dedi ki...

Muhteşemsiniz.

Unknown dedi ki...

Gerçekten güzel bir ekip çok iyi çalışıyor

Mert dedi ki...

En eski tasarımınızı özledim şimdi. Hey gidi günler, hey! siteneeklekodlari.blogspot.com ne güzeldi!

Samet Köy dedi ki...

şimdi daha güzel mert adamlar çalışıyor hani 4(tr.gg) siteden 1 inde kullanılıyormuşya .tk lı yüzlerce sitede kullanıyor wordpress tasarimlarına çok yakışıyor kodları :D

Dizin dedi ki...

Valla çok başarılı adamlarsınız hocam sürekli yenilik sürekli çabalar sonucu büyük başarılara imza atıyorsunuz.. Başarılarınızın devamını dilerim.

ali şahin dere dedi ki...

gercekden türkiyenin kod paylaşımında en üst düzeydesiniz bence sitenizi dünya ya da açmalısınızz

yemek tarifleri dedi ki...

Geçmişten günümüze düşündümde büyük yol kat ettiniz başarılı adminlersiniz :).

Yorum Yap

Yorumlar

Şunlar da ilginizi çekebilir:

Ara

Reklam