Blog sahipleri neler istiyor?


  Bu yazıda, binlerce blog sahibinin blogları için neler istediklerini ve onları nasıl elde ettiklerini, istatistiklerden yola çıkarak özetleyeceğim.


  Genellikle ne istediklerini bilmedikleri için, pek çok blog sahibinin kısa sürede tüm hevesi kaçar. Ne istediklerini bilen blog yazarının ise kayda değer bir bölümü, aradıklarını bulamayıp çabucak pes eder. Bu yazıyı yazma amacım, blog sahiplerine bu iki konuda yol göstermek. Elbette bu yazdıklarım, blogger'ları hedef kitlesi olarak belirlemiş proje sahiplerinin de işine yarayacaktır.

 Her gün yüzlerce blog sahibinin hazır kodlar için başvurduğu, en popüler türkçe html&css&javascript&jquery kaynağı olan Kod Dostu sitesinin istatistikleri elimin altında bulunuyor. Bu istatistikler blog sahiplerinin neyi beğendiklerini, istediklerini ve nasıl ulaştıklarını açıkça gözler önüne seriyor. Google Analytics sayesinde edinebildiğim bu istatistiklere yer vermeden önce, facebook üzerinden blog sahiplerine sorulan anket mahiyetindeki bir soruyu ve sonuçlarını paylaşmak istiyorum:



Katılımcıların da seçenek ekleyebildiği bu 3 haftalık anketin sonuçları bir şeyi açıkça gözler önüne seriyor:


1-Blog Sahipleri Sosyalleşmek İstiyor

  Ankette kendisine en yakın seçenek 38 oy almışken, sosyal paylaşım sitesi facebook ile ilgili kodlar 114 oy almış durumda. Tesadüfi bir şekilde, bu sayı diğer seçeneğin tam 3 katına denk geliyor. Kullanıcılar bloglarına beğen butonları, facebook sayfasıyla entegrasyon, sosyal ağlarla etkileşim, facebook üzerinden yorum yapma eklentisi eklemek için çırpınıp duruyor. Blog sahiplerinin sosyalleşme ve ziyaretçileriyle bağ kurma azminin bir diğer göstergesi de, en çok işaretlenen 2. seçenek. Yani "Yorum/İletişim"  şıkkı.



  Bu ankette beni şaşırtan şey, internet cahillerinin kendilerini göstermiş olmaması. Normalde bu tür anketlere "Kız MSNsi" "kız bulma kodu" gibi seçenekler ekleyen dallamalar saymakla bitmez .

  Her neyse, blog sahiplerinin sosyal ağları bloglarına taşımaya olan heveslerini, bir haftalık istatistiklerdeki en çok kullanılan hazır kodlar listesinde de görebiliriz:

1. Sitene Lambalı Giriş İntro Kodu   12.449 kez eklenmiş
2. Sitene Facebookdaki Gibi Açılan Kutular  4.652 kez eklenmiş
3. Facebook Abone Ol Butonu Oluşturucu 3.225 kez eklenmiş
4. Sitene Twitter Ekle 1.387 kez eklenmiş
5. Facebook Sayfamızı Beğenin Kodu 1.102 kez eklenmiş
6. Sitene Yorum Kutusu / Ziyaretçi Defteri 990 kez eklenmiş
7. Şık Bir Duyuru Paneli 944 kez eklenmiş
8. Açılır Duyuru Panosu Kodu 956 kez eklenmiş
9. Google Plus Profil Widgeti 860 kez eklenmiş
10. Facebook Yorum Kutusu Eklemek 749 kez eklenmiş
11. Sitene Hareketli Yapım Aşamasında Kodu 437 kez eklenmiş
12. Ünlü Sitelerin Renk Kodları 411 kez eklenmiş

  Şaşırtıcı şekilde, ilk 10 koddan 9u sosyal etkileşime dayanıyor. facebook butonları, google+ profil widgetleri, twitter kutuları, duyuru panelleri ve yorum kutuları inanılmaz bir rağbet görüyor.

  Yine de her şey sosyal ağlarla ve ziyaretçi etkileşimiyle sınırlı değil. En çok eklenen hazır kod, diğer tüm sosyal etkileşimle ilgili kodlara çok büyük bir fark atmış. 2. sıradaki facebook tarzı açılan kutu kodu 4500lerdeyken, lambalı bir intro kodu 12500lere varabiliyor. Tumblr blogları başta olmak üzere, çoğu blog sahibinin sosyal etkileşim kadar önem verdiği bir şey var:

2-Blog Sahipleri Havalı Görünmek İstiyor

  İnsanlar, bloglarına giren kişilerin onları havalı görmesini, blogun sahibine "cool" bir hava katmasını bekliyor. Bu amaca ulaşmak için tek yaptıkları beyaza boğulmuş temaların üstüne çullanmak değil. Sade tasarım ve şık görünümden de fazlasını arıyorlar:

  Bloglarına girenler "Aa ben de bundan istiyorumm!" demeli. Yüzlerce bloggerın, bloglarında yeni aldıkları çantaların, ucuza buldukları muhteşem takıların ve gezdikleri inanılmaz şehirlerin fotoğraflarını paylaşmalarının tek sebebi "paylaşım için yanıp tutuşmak" olamaz değil mi? İnsanlar bu fikri amaç edinerek paylaşım yapmıyor olabilirler. Ama birinin paylaştıklarınıza bakıp "ben de istiyorum ohaaa süpeeer" demesi, sizi daha çok paylaşım yapmaya heveslendirmez mi?

  Hadi ama! Böyle bir (tıkla işte buraya) açılış, hangi blog sahibinin ilgisini çekmez ki? Blogger.com bloglarında, "İzleyiciler" kısmının tepelere konulmasının sebebi "sanal ortamda daha geniş alanlara hitap edebilmek ve böylece yeni paylaşımları hedef kitlesine doğru şekilde ulaştırabilmek" mi sanıyorsunuz? Pek çok blog sahibi için izleyici sayısı, göğüslerinin üzerinde taşıdıkları madalyalardan farksız! Popüler görünmek, havalı görünmek, ilgi çekmek falan... Ah söyledim işte! İLGİ ÇEKMEK !

3-Blog Sahipleri İlgi İstiyor

  Elbetteki bir blog sahibinin ilgi görmesi için, önce onu haketmesi gerek. Diğer blogları izlemeye alırsanız, onları yorumlara boğarsanız ve etkileşime geçerseniz, onları kolayca blogunuza çekebilirsiniz.

  Önce ilgi gösterir, sonra ilgiyi azaltırsınız. Ellerinden kaçtığınızı hisseden blog sahibi sizin blogunuza gelip yorum atar, "şş bak ben varım hatırladın mı hani şu blogdan" mesajı verir. Bunu gerçek bir taktik olarak uygulamaya sokup, sistematik olarak uygulayan blog sahipleri bile var.


  Aslına bakarsanız "(Elinden) kaçıyormuş izlenimi vererek kendine çekme" stratejisi, türklerin kanında var diyebilirim

  Tanıdık gelmedi mi? Bilmeyenler için buyrun: Hilal taktiği (Turan Taktiği)

  Yazının başında şöyle demiştim:


Genellikle ne istediklerini bilmedikleri için, pek çok blog sahibinin kısa sürede tüm hevesi kaçar.

  Blog sahipleri, blog kurarken neye heves ettiklerinin farkında değil. Aslında sadece "ilgi istediklerinin" farkına varamıyorlar. Farketseler, belki bu konuda bir şey yapacaklar.Elbette ki bloglarını açarken tek amacı ilgi görmek olmayan yok demiyorum. Örneğin, reklamlardan para kazanmak da blog sahiplerinin en çok ilgilendiği 4. konu durumunda. Ancak o konuda söylenecek fazla bir şey olmadığından, ayrı bir başlık altında incelemeyeceğim.

  Sonuç olarak, blog sahibiyseniz, blogunuzu içinize sindirecek değişim, sosyal etkileşimden geçiyor olabilir. Eğer sosyal ağlarda sayfalar, hesaplar açarak bunları blogunuza bağlamaya istekli değilseniz, bilin ki bir şeyler yanlış. Çünkü gerek ilgi, gerek para olsun, blog açarken hedeflediğiniz her şeye ulaşabileceğiniz en mantıklı yol, sosyal ağlarda yerinizi almak olacaktır.





Sonraki

3 yorum:

Web tasarım dedi ki...

iyi bir yazı yazmışsınız.

Adsız dedi ki...

valla çok iyi bi kod siteniz var! içinden istediğim tüm kodları buluyorum

Mesut ZEYTİN dedi ki...

İçerik süper hocam.. En kısa zamanda buradaki yazılarınızı su gibi içeceğim :)...

(Akşam okurum trenle yola çıkacağım şimdi :) )

Yorum Yap

Yorumlar

Şunlar da ilginizi çekebilir:

Ara

Reklam