Sitelerde Üyelik - Ne Kadar Gerekli ?


  İddialı bir site kurmak istiyorsunuz. Gözünüz yükseklerde. Ama kafanıza takılan bir şey var; üyelik sistemi olmadan ne kadar yükselebilirsiniz? Üyelik sistemi olmazsa olmaz mı? Bu konuya yaklaşımınız nasıl olursa olsun, aşağıdakileri gözden geçirmenizin de şüphesiz size bir şeyler katacaktır.


  Websitenizin üyeliğe gereksinimi var mı? Büyük site olmak için üyelik sistemi gerekir mi? Aklınıza gelecek ilk örnekler muhtemelen üyelik sistemi olan siteler olacak. Facebook, Google, Youtube... Türkiyeden örnek verecek olursak Tamindir , Gittigidiyor , Mynet vb... Ancak sosyal ağları, asıl işi internette olmayan şirket sitelerini ve e-ticaret platformlarını elersek aklınıza gelebilecek üyelik sistemine sahip siteler farkedilir şekilde azalacaktır.  About.com gibi adı bile yeten öyle girişimler var ki, üyelik sistemi olmadan da harikalar yaratabiliyor.

  Alexa dünya sıralamasına bir göz atarsanız, ilk 100 sitenin %25'inin üyeliksiz olduğunu görebilirsiniz (sıralamadaki google.com, google.ca, google.de gibi siteleri tek site sayarsak). Yani, biraz fazla düz bir mantıkla "Her dört büyük siteden üçünün üyelik sistemi var, birinin üyelik sistemi yok" diye düşünebiliriz. Buradan da şöyle bir sonuç çıkartmak mümkün:

Sitenize üyelik sistemi eklerseniz, sitenizin potansiyeli 3 katına çıkar.

  Üyelik sisteminin getirilerinden uzun uzun bahsetmeyeceğim çünkü neredeyse her internet kullanıcısı, bir siteye üye olmalarının onları nasıl tekrar aynı siteye girmeye ittiğini bilir.

Türkiye'de Üyelik

Türkiye'de üyeliğin etkisi yurtdışına oranla daha belirgin. Alexa Türkiye sıralamasındaki ilk 60 site arasında sadece 6-7 site üyelik sistemine gerek kalmadan başarı sağlayabilmiş. Bunlardan size daha tanıdık geleceğini düşündüklerim şunlar:

haberler.com           Türkiye Sıralaması:   29

ntvmsnbc.com        Türkiye Sıralaması:   30

oyunskor.com         Türkiye Sıralaması:   52

dizi-izle.com           Türkiye Sıralaması:   60

Alexa Türkiye sıralamasında, ilk 20 içerisinde üyelik sistemi kullanmayan site yok.

  Yukarıda verdiğim dört sitenin tek dezavantajının üyelik sistemi olmayışı olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak aslında durum çok daha farklı.


Üyelik Sistemi "Ya Hep Ya Hiç" Değildir

Türkiye'de webmasterlar üyelik sistemi olmadan kullanıcıları sitelerine nasıl bağlayacaklarını bilmiyor veya üzerinde kafa yormuyor. Bunda şunun da katkısı var: ücretli bir hosting'e sahip birinin üyelik sistemi edinmesi son derece kolay. Bu yüzden kullanıcıları sitelerine bağlamak isteyenler hemen bir üyelik sistemi kurup kurtuluyor. "Üyelik sistemi olmadan nasıl siteye insan bağlarım" diye kafa yormalarına gerek kalmıyor.

Ücretsiz site sahipleri...

  Ücretsiz site dediğimiz, genelde webmaster sayılamayacak kişiler tarafından oluşturulan ve çoğunlukla amatör olan sitelerin durumu biraz farklı. Üyelik sistemi edinmek istiyorlar. Ancak bedava-sitem veya weebly gibi hizmetlerden yararlandıkları için böyle bir sistem getirme lüksleri bulunmuyor. Kişisel blog sahipleri için de çoğu zaman aynı şey geçerli tabi.

 
Üyelik Sistemi Olmadan Kullanıcıları Sitenize Bağlayın

  Aslında son derece basit çözümler mevcut. Bunların başında "feedburner üzerinden e-posta aboneliği hizmetini kullanmak" geliyor.

  Sitenize girenlerin e-posta adreslerini gönderebileceği bir form ediniyorsunuz. Ardından bu formu doldurarak abone olan kullanıcılar, sitenizde son yayınlanan yazılar hakkında e-posta bildirimleri almaya başlıyor. Tamamen otomatik çalışan bu basit servis Google Amcamızın satın aldığı http://feedburner.com üzerinden kolaylıkla kullanılabilir.

  Hediyeler. Sitenizde haftalık veya günlük hediyeler dağıtmak veya moda ve güzellik bloglarında yaygın olarak yapıldığı gibi çekilişler düzenlemek, ziyaretçilerinizin sitenize bağlılığını sağlayacak basit girişimler.


Son Söz

  Ziyaretçilerinizi sitenizin takipçisi yapabilmek sizin elinizde. İster üyelik sisteminiz olsun ister olmasın, sitenizi yükseklere taşıyabilirsiniz. Tek yapmanız gereken, site potansiyelinizi sonuna kadar açığa çıkartmak.



.



Sonraki

4 yorum:

Unknown dedi ki...

GÜZEL YAZI OLMUŞ TEBRİK EDERİM

Haber HOROVİ dedi ki...

tebrikler..
http://www.haberhorovi.tr.gg

Hayalcin dedi ki...

Güzel yazı olmuş teşekkürler....

Web bilişim dedi ki...

Güzel yazı olmuş teşekkürler....

Yorum Yap

Yorumlar

Şunlar da ilginizi çekebilir:

Ara

Reklam